Quirinya's blog.

A+ A A-

Warhammer verf en verven

Mijn Warhammer verfdozen.

Het is alweer even geleden dat ik een blogpost had gemaakt over mijn warhammer spullen, dus vandaag  breng ik er jullie weer eentje! Tevens geef ik nog even een kleine reminder mee: in het weekend (op zaterdag en zondag dus) zullen de artikelen pas om 21:00 uur online verschijnen.

Om je warhammer figuurtjes een kleurtje te geven zal je er vroeg of laat toch echt aan moeten geloven: verf kopen. Hele kleine dure potjes verf, speciaal gemaakt voor de plastic en metalen figuurtjes van de Games Workshop (waar Warhammer van is). Ik laat vandaag zien welke verfjes ik heb en vertel erbij hoe ik deze verfjes gebruik.

Mijn kleine collectie verfpotjes

Citadel paint - skin and earth tones.

Bijna 30 potjes heb ik in mijn bezit en een grote spuitbus met witte basisverf (deze spuitbus is niet echt van mij, maar hij ligt wel altijd bij mij thuis). Kleuren genoeg, want alle basiskleuren worden vertegenwoordigd. Sommigen net iets beter dan een andere, maar zelfs met zo veel kleuren in je bezit, mis je toch nog wel ooit eens wat kleuren. Zo was het aantal potjes al binnen enkele weken gegroeid van 10 potjes om mee te beginnen, maar 20 potjes… “Omdat er toch wat miste.”

Citadel paint - foundation.

Het eerste potje verf die gehaald MOEST worden, was: zwart. Ondanks dat het geen officiële grondlaag (foundation) is, gebruik ik de zwarte verf wel het meeste als grondlaag. Ik doe gewoon mijn eigen ding met deze verf en kijk als beginneling wel hoe het gaat. Tot nu toe bevalt het prima om de zwarte kleur te gebruiken als grondlaag.

De witte spuitbus zou ook moeten dienen als grondlaag, maar het is tot op heden nog niet gelukt om hier nou werkelijk een poppetje goed en egaal te bedekken met de verf. Al meer dan een jaar heb ik deze spuitbus dus links laten liggen. Misschien moet ik het de komende zomer nog maar eens een goede kans geven.

Citadel paint - metallics.

De eerste kleuren die vervolgens gekocht werden waren tevens de geadviseerde kleuren op de doos van de eerste Warhammer figuurtjes die gekocht werden. Hierbij kwamen kleuren rood, donkerder rood, donkergroen, wit, ivoor wit, brons en grijs metallic in huis. Maar ook een “schaduwverfje”, dit is een “wash” die gebruikt wordt om een mooie schaduw toe te voegen zodat de diepte van alle kleine hoekjes extra wordt geaccentueerd.

Citadel paint - colors.

Aan deze kleine verzameling zijn inmiddels nog veel meer kleuren toegevoegd. Met name omdat ik zelf toch echt kleur begon te missen. Ik ben dan ook paars en roze, geel en oranje, fel groen en turkoise blauw erbij gaan halen om meer kleurkeuze te hebben.

Citadel paint - washes

Naast meer kleuren, heb ik ook meer verfjes erbij gekocht die andere effecten hebben. Zoals een zilver- en goudverf, glossy lakje, sepia “wash”  en glanzende rood. Maar ook grijs, bruin, beige en huidskleur, als natuurlijke en minder felle kleuren.

Er is een zeer aannemelijke kans dat er nog meer verfpotjes bij komen, maar voorlopig moet ik het met deze collectie doen.

Kwasten

Paintbrushes.

Naast de verf heb ik natuurlijk ook een flink aantal kwasten. Sommigen zijn al behoorlijk gehavend van het gebruik en kleine ongelukjes. Zo is er over één van mijn kwasten eens een beetje lijm heen gegaan en deze kwast heb ik flink kort moeten knippen om weer te kunnen gebruiken. Ongewoon, maar soms toch handig!

Ik gebruik kwasten van Revell en nog een ander merk. Van Games Workshop zelf heb ik geen kwasten. Niet dat dat iets uitmaakt, want uiteindelijk werkt dit gewoon goed voor mij.

Tools

Tools for my Warhammer hobby.

Om te beginnen met het beschilderen van je Warhammer poppetjes is het verstandig ze alvast uit het plastic frame te knippen met een tangetje. Je kan ook een stanleymes gebruiken om de delen van de poppetjes los te snijden van het frame, maar ik gebruik dit mes enkel om scherpe randen weg te halen die overbleven na het knippen. Zie je op de foto die vijl? Ja, die ga je echt nodig hebben. Met die vijl haal je scherpe randjes weg die je overhield na het knippen en snijden.

Met wat secondelijm kun je snel de losse plastic delen van je Warhammer poppetje aan elkaar verlijmen. Er zijn mensen die dit graag meteen doen met hun onbeschilderde poppetjes, maar ik geef er de voorkeur aan om eerst de delen los te beschilderen en daarna pas de delen aan elkaar te lijmen.

Het kleine bekertje (eigenlijk een plastic shotglaasje) dient als waterbekertje om je kwasten in te kunnen dippen.

In mijn volgende Warhammer post (over enige tijd) zal ik vertellen hoe ik de kleuren gebruik tot nu toe. Ik heb nog veel te leren, maar het komt wel!