Quirinya's blog.

A+ A A-

Mijn geschiedenis met muziek(instrumenten)

Mijn gebogen sopraan saxofoon.

Lang... Lang geleden. Groep 5, of zo? We mochten als klas kennis gaan maken met instrumenten. Leuk! We kregen een kleine rondleiding in de muziekschool en mochten ons uiteindelijk opgeven voor 3 mini lessen met in elk een ander instrument om te proberen.

Ik koos voor harp, piano en saxofoon.

Prachtig vond ik de harp! Helaas... Mijn ouders vonden het helemaal niets. Over de piano waren zij veel enthousiaster, maar dat vind ik dan weer verschrikkelijk om zelf te spelen. Over het laatste instrument waren we het wel roerend eens: saxofoon. Zij vonden het mooi en ik zelf ook!

Enkele maandjes later mocht ik beginnen bij de muziekschool om eerst basiskennis op te doen in de muziek. veel theorie en... Een blokfluit! Mijn eerst instrument. Zo gek als ik mij nu bedenk dat ik daar nog best moeite mee had om het te bespelen. Dat is nu wel anders, hihi!

Na een jaar theorielessen kon de echte pret beginnen. Ik ging saxofoonlessen volgen en tevens spelen in het "pieporkest" van het jeugdorkest van Bergeijk.

Ik bakte er niet veel van, maar plezier had ik wel in het orkest. Na een jaar pieporkest mochten we namelijk doorstromen naar het jeugdorkest. Ondertussen had ik op de muziekschool dan nog altijd lessen. Vreselijk vond ik het daar. De leraar was zo perfectionistisch dat ik steeds maar niet verder kwam in de lesstof en ook het gevoel had dat ik er helemaal niets leerde. Ik voelde mij ontzettend tegengehouden.

Ongeveer acht jaar lang zat ik op de muziekschool en ik was er absoluut niet rouwig om dat ik daar uiteindelijk wegging.

Tot mijn 17e verjaardag had ik de grootste lol in het jeugdorkest. Geweldig vond ik het daar iedere maandagavond. Ik mis het ook wel als ik eraan terugdenk. Naja, behalve de laatste maandjes voor de zomervakantie op mijn 17e. Vanwege mijn havo examens had ik al weinig tijd voor het jeugdorkest en dan draaide de stemming (haha!) ook nog eens helemaal om in het jeugdorkest...

Normaal hoorde je de klarinetgroep overal bovenuit kletsen, maar nu moesten een vriendin en ik eens lachen... Blijkbaar was die vrolijkheid niet toegestaan en de dirigent kreeg echt de pik op ons twee├źn. Mijn vriendin besloot kort daarna te stoppen met het jeugdorkest en met een weemoedig gevoel stopte ik er ook mee. Het was gewoon niet meer wat het geweest was. Met pijn in mijn hart leverde ik vlak voor de zomervakantie mijn leen-saxofoon in bij het jeugdorkest.

Helaas betekende dat ook bijna helemaal een stop voor het saxofoon spelen. Ik had immers geen sax meer om nog op te spelen.

Enkele maanden later (zeg maar gerust anderhalf jaar) kreeg ik van mijn ouders een iets kleiner model saxofoon. Ik speelde alt sax en nu heb ik een gebogen sopraan saxofoon. Ik ben er enorm blij mee! Vooral omdat ik zelf weinig ruimte over heb, is een kleiner model ideaal. Soms speel ik er nog op (met de olympische spelen nog), maar het voelt niet meer hetzelfde als vroeger...

Naast de sax heb ik op dit moment ook nog de blokfluit (ja, die oude!) en een ocarina (je weet wel... Zo'n ding als in Zelda - Ocarina of Time). Die ocarina moet ik nog leren spelen. Graag zou ik hier nog meer instrumenten aan toevoegen en dan het liefste wat apartere/exotische instrumenten, maar ook een dwarsfluit en een Keltische of gewone concert harp zijn ontzettend welkom.