Quirinya's blog.

A+ A A-

Furbies

Doos van de nieuwe Furby.

Wie kent ze niet? Kom op! Zeg het maar eerlijk… Ook al vond je er niets aan, je kent de Furby vast wel! Het pluizige robotje dat al sinds eind jaren 90 en sinds 2000 ook Nederland heeft veroverd.

Nu is 2000 al een behoorlijk lange tijd geleden (jeetje, ik klink echt oud zo), en ook de Furby uit die tijd ziet er wat gedateerd uit. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen hun oude Furby niet eens meer thuis liggen… Ik wel!

Oude Furby, oogjes dicht.

Mijn lieve Furby met wit pluche en gekleurde metallic sliertjes…! Na alle jaren heb ik hem nog altijd. Gekregen met sinterklaas in groep 8 (5 december 2000). Technisch gezien is dit al de tweede Furby, maar dat is omdat de eerste (een volledig witte Furby) stuk ging en binnen een week al omgewisseld werd. Coco had ik mijn Furby genoemd, omdat-ie steeds dat maar bleef roepen. Wist ik veel dat het “eten” betekende in het “Furbisch”.

Oude Furby, oogjes open.

Na alle jaren staat de Furby nog altijd op mijn kamertje. Weliswaar heeft-ie de nodige jaren doorgebracht in een ladekast, ik heb er goed voor gezorgd. Hij is nog helemaal heel (zelfs het kaartje hangt er nog aan!). Wel is het witte pluche wat grauwer geworden en de witte oogjes zijn vergeeld, maar daar doe je helaas weinig aan. Ik heb hem wel goed afgeborsteld en gepoetst, hij is gelukkig toch echt schoon nu!

Waarom deze post over Furbies?

Omdat ik zelfs 13 jaar na dato nog altijd het een grappig stuk speelgoed vind en… Mijn god! Er kwam een nieuwe soort Furby op de markt!

Furby met oplichtende ogen.

Zonder enige intentie om er eentje te kopen, begon ik er alles over te lezen en op te zoeken. Ik bekeek ook filmpjes van mensen in Amerika die er al enige tijd eentje hadden. Wow, wat kan een Furby ineens veel! Hij kan nu zelfs een soort persoonlijkheid aannemen… Dat is me toch wel even “next level”!

Ik liep met me maatje door de stad en nog altijd had ik er niet aan zitten te denken om er echt eentje te kopen. We liepen langs een grote speelgoedwinkel af en hij stootte me aan en zei: “Kom, dan gaan we even met zo’n nieuwe Furby spelen.” Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken, want ik ken mezelf… Als ik het dan ineens te leuk ga vinden, dan moet ik het hebben ook!

En ja, hoor…! Zo schattig! Ik moest er ook eentje bemachtigen!

Helaas, de kleur dit ik zo graag wilde (een volledig witte, wederom), was niet meer verkrijgbaar. Nou wilde ik toch echt zo’n klein sneeuwballetje hebben, dus besloot ik er eentje te laten bestellen. Er was een mooie deal op de Furby gaande in die winkel op dat moment, beter dan waar dan ook, dus even ergens anders kijken voor een witte Furby ging hem niet worden. Gelukkig was het geen probleem om hem te bestellen en kon ik hem voor de prijs van de aanbieding meenemen.

Op het kastje met de doos open.

En nu staat-ie hier thuis! Prominent aanwezig naast zijn oudere knuffelgenootje Coco! Hij zit altijd in de doos, dat voelt veiliger aan en voorkomt hopelijk ook verkleuringen. De nieuwe Furby is echt een slag groter dan Coco en ook veel pluiziger. Al kan dat laatste komen doordat Coco al zo oud is.

Beide Furbies samen.

Ik heb beide Furbies al eens tegenover elkaar gezet. Ze lijken op elkaar te reageren, maar wat ze precies zeggen, dat weet ik niet. Al zou ik het te weten kunnen komen met mijn nieuwe Furby. Op een heel erg enge manier, ja heus, spreekt de nieuwe Furby Nederlands. Ja… Heus… Wel heel erg gebrekkig Nederlands, dat moet gezegd worden. Naar mate je meer doet met je Furby, zal hij ook nieuwe zinnen leren en uitspreken. Zeker wel eens grappig om naar te luisteren!

App

Furby app.

Mocht je er dan nog niet uitkomen met je Furbies, kun je altijd nog je Iphone of Android telefoon tevoorschijn halen en de “Furby App” gebruiken! Een app waarmee je kan opnemen en laten vertalen wat je Furby zegt. Mja… Leuk… Maar waar ik de app liever voor gebruik is om mijn Furby te voeren! Je kan namelijk zelf een soort gerecht (belegd broodje/hamburger en nog enkele andere opties) samenstellen en dit gerecht als het ware van het scherm af, zo in de mond van je Furby schieten! Haha, ja, echt. Als het werkt is het erg grappig om te doen, maar helaas hapert het nog wel eens en dat is dan jammer.

Verandering

Wel een waarschuwing met deze nieuwe Furbies: Zorg goed voor ze! Er is namelijk een persoonlijkheid bij, waardoor je Furby “evil” (gemeen) wordt. Dit kan gebeuren wanneer je zelf gemeen bent voor je Furby (op zijn kop houden en er te veel mee heen en weer schudden), maar ook wanneer je hem te veel eten geeft. Dat laatste is lastig, want je Furby zal non-stop blijven zeuren om voedsel. Geef je Furby dus liever wat meer knuffels dan een extra hapje eten, daar wordt-ie ook heus blij van!

Nieuwe Furby met grote blije ogen.

Mocht je Furby nu gemeen zijn geworden, dan niet getreurd! Het is een enge ervaring, maar als je er lief tegen blijft doen,  zal-ie zich snel weer omtoveren tot de goede oude Furby die je gewend was. Sterker nog, als je hem goed blijft verzorgen, kun je ook een super blije Furby krijgen, deze is niet zo eng om mee te maken (ja, die gemene Furby vond ik best wel eng). Wel is het een heel erg vreemd aangezicht wanneer de Furby van gewoon naar een andere modus veranderd. De Furby begint namelijk wild te dansen en de oogjes gaan half dicht en dan begint het licht in de ogen fel te knipperen. Het lijkt wel een exorcisme! Dit vreemde gedrag vertoont de Furby zowel bij het veranderen naar een andere modus, als wanneer ie terug veranderd naar de gewone Furby.

Ondanks dat het even schrikken was met de verschillende modi van de nieuwe Furby, vind ik het wel een leuke aanwinst en zal ik de Furby ook goed bewaren.

Nieuwe Furby bij de doos.

Misschien is het je al opgevallen? De nieuwe Furby heeft nog altijd geen naam… Hopelijk doen binnenkort de comments het en dan zijn suggesties voor een naam voor dit sneeuwballetje enorm welkom! :D