Quirinya's blog.

A+ A A-

Dingen die ik nog nooit gedaan heb - Deel II

In deze reeks artikelen vertel ik jullie meer over dingen die ik nog nooit gedaan heb. Dingen die de meeste andere mensen wel gedaan hebben of vaker gedaan hebben, maar ik dus nog nooit.

Vandaag vertel ik jullie over de twee welbekende film(pje)s die ik nog nooit gezien heb, maar waar ik zeker van ben dat ten minste de meeste mensen om mij heen ze hebben gezien.

De sprong van Baumgartner

Op 14 oktober 2012 maakte Felix Baumgartner geschiedenis door vanuit de ruimte terug naar aarde te springen. Van maar liefst 39 kilometer hoogte. Een sprong die niet alleen goed is voor een wereldrecord, maar ook nog eens live te volgen was op het internet.

Maar liefst 8 miljoen mensen keken mee hoe Felix de sprong van zijn leven ging maken en zaten deze mensen ongeveer 10 minuten aan de buis gekluisterd. Van sprong tot landing.

De opname van de sprong is daarna nog miljoenen keren bekeken op YouTube, maar... Je raadt het al: ik ben niet één van die miljoenen kijkers. Natuurlijk hoorde ik wel over de sprong op de radio, televisie en overal om mij heen, maar de beelden heb ik nooit bekeken.

Mis ik nu iets? Ik weet het eigenlijk niet. Als ik het echt zou willen zien, zou ik het ook nú kunnen gaan bekijken op YouTube. Eerlijk gezegd, denk ik dat ik het nooit ben gaan opzoeken, omdat ik de live versie al gemist had en het einde van het filmpje toch al bekend was bij me.

Avatar

"Ho! Stop! Wacht! Avatar niet gezien?!" Deze reactie heb ik eens gekregen van een vriend toen ik hem vertelde dat ik Avatar nog nooit gezien had. Even voor de duidelijkheid: hiermee wordt die film met de blauwe figuren bedoeld en niet "the last airbender" (waar ik overigens ook nooit iets van gezien heb, haha). Ik heb hem vervolgens verteld dat er wel een reden achter zit, dat ik die film niet gezien heb. Ik wil hem namelijk niet zien.

Noem het kinderachtig, noem het rebels, flauw of stom, maar doordat de film qua verhaal veel lijkt op mijn favoriete tekenfilm van vroeger, wil ik hem niet zien. Ik moet er niet aan denken om ruim 2,5 uur naar een aangepaste 3D versie van Ferngully te moeten kijken. Ferngully vind ik nog altijd een prachtige film, een film die geen modernisering nodig heeft als je het mij vraagt.

Veel mensen die Avatar wel gezien hadden en mij wilden aansporen om toch maar eens die 3D film te gaan bekijken, hadden Ferngully nog nooit gezien en soms ook nog nooit van gehoord. Nadat ik hen het plot van Ferngully had laten lezen, viel bij hen het kwartje dat het verhaal van Avatar verre van origineel was. Sindsdien hoor ik van ze ook niets meer over de film. nu is natuurlijk de hype er ook wel af, want bijna iedere film verschijnt tegenwoordig in 3D.

Feitje

Nou moet ik Avatar niet 100% afschieten. Ze hebben goed hun best gedaan om een wonderlijke wereld neer te zetten. Hoe weet ik dit zonder de film te hebben gezien? Op school heb ik een gastles mogen bijwonen van het Autodesk ontwerpteam dat de animaties voor de film hielp mogelijk te maken met hun programma "Maya". Leuk detail: South Park wordt net als Avatar ontwikkeld in dit programma.

Dit waren de twee filmpjes waarvan het het meest opmerkelijk is dat ik ze niet gezien heb. Een jaar eerder had ik "Pulp Fiction" ook toe kunnen voegen aan deze lijst, maar die film heb ik inmiddels wel al gezien... Nadat hij al enkele jaren - geseald en wel - op DVD in mijn lade lag. Soms kom ik er gewoon niet aan toe. :)