Quirinya's blog.

A+ A A-

My sChOOL story TAG

Mijn oude schooltas.

Bij Mascha’s blog (Beautygloss.nl) zag ik deze leuke tag voorbij komen en ze gaf de tag weg aan iedereen die het maar leuk leek om hem ook eens in te vullen… En mij leek dat wel leuk!

Ik ben nu bezig aan de allerlaatste maandjes van mijn HBO studie en ik wilde wel eens ontdekken hoe ik nu tegenover deze vragen zou staan. Daarnaast lijkt het mij ook leuk om over een jaar deze tag dan nog eens te doen, als ik al even van school af ben.

Hoe oud ben je en zit je nog op school?

25. Veel te oud om nog op school te zitten, eigenlijk. Zo voelt het ook voor mij. Ik heb sinds ik 4 jaar oud was altijd op een school gezeten. Maar… Nog maar heel eventjes en dan ben ik van school af. Die gedachten voelt dan ook een beetje raar aan.

Welk niveau(s) heb je gedaan?

Ik ben naar een gewone (naja, katholieke) basisschool gegaan. Die school eindigde ik met een Cito score van 548. Was ik hartstikke trots op! Aan de hand van die score lag HAVO/VWO voor de hand, maar de leraren vonden dat ik te sloom schreef (jeetje, alsof dat er in deze moderne tijd met toetsenborden nog toe doet) en daarom gaven ze mij het advies “VMBO”. Dat slome schrijven kwam uiteindelijk door het gedwongen moeten veranderen van handschrift in groep 8. We moesten namelijk in groep 3 de letters “los” leren schrijven, daarna van groep 4 tot en met 6 “aan elkaar” leren schrijven, waarna je in groep 7 jouw eigen handschrift mocht gebruiken. In groep 8 veranderde dat ineens weer naar “aan elkaar”. Voor een linkshandige is dat een ontzettende kriem, gezien we door de “voortduwende” beweging altijd iets slomer schrijven dan rechtshandigen.

Goed, mijn ouders waren het eens met mij: gewoon naar HAVO/VWO. Daarmee ben ik direct na groep 8 begonnen op de middelbare school. Na het eerste jaar kreeg ik het aanbod om naar het Gymnasium te gaan, maar dat heb ik afgeslagen. Daar heb ik ook werkelijk nooit spijt van gehad, het voelde niet juist om dat niveau te gaan volgen. Ik ben nogal lui uitgevallen en HAVO/VWO kon ik met twee vingers in mijn neus halen. Zogezegd, zo gedaan… Aan het einde van het derde jaar werd beslist of je naar HAVO 4 of VWO 4 zou gaan. Ik vond het toen wel even jammer dat VWO 4 mij niet meer ging lukken, maar wederom… Absoluut geen spijt ervan gehad dat het HAVO 4 werd. Uiteindelijk heb ik de HAVO in het vijfde jaar netjes afgerond.

Daarna ben ik naar het HBO gegaan. Eerst ben ik begonnen met HBO Bedrijfskundige Informatica IMD (ICT & Media Design), maar daar ben ik na twee jaar mee gestopt. Ik kreeg steeds ergere RSI-klachten en de studie ging een richting op die mij totaal niet lag (te veel animatie and videobewerking). Jammer, want het bedrijfskundige gedeelte vond ik wel heel interessant om erbij te hebben. Ik ben daarna een half jaartje Commerciële Economie Leisure Management gaan doen. Wauw! Was dat even een fout… De hele instelling om winst te maken was echt niets voor mij. Ik ben toen gauw in gesprek gegaan met de coördinator van ICT & Media Design en hij wist mij te vertellen dat ik met gemak terug kon komen. Wel ging de studie veranderen en moest ik dus ook wat dingen inhalen om de vernieuwde studie te gaan doen. Ik ben toen begonnen aan de opleiding die ik binnenkort hoop af te ronden: HBO ICT & Media Design.

Vond je school leuk?

 • Basisschool: Gemengde gevoelens, maar: ja.
 • Middelbare school: Oef… geen ja… Geen volmondige nee, maar toch: nee.
 • HBO BI IMD: Ja.
 • HBO CE LM: Nee.
 • HBO IMD: Ja.

Wat vond je het leukste vak op school?

 • Basisschool: Nederlands/tekenen
 • Middelbare school: Wiskunde/culturele vormgeving/poëzie
 • HBO BI IMD: Bedrijfskundige economie
 • HBO CE LM: Groepsproject
 • HBO IMD: Interaction design

Wat vond je het stomste vak op school?

 • Basisschool: Voorlezen
 • Middelbare school: Nederlands/literatuur (boekverslagen)
 • HBO BI IMD: Videobewerking
 • HBO CE LM: Marketing
 • HBO IMD: Engels (compleet nutteloze tijdverspilling zoals het vak daar gebracht werd)

Hoe laat stond je op om naar school te gaan?

 • Basisschool: 7:30
 • Middelbare school: 7:00
 • HBO: 6:30

Hoe ging je naar school? Fiets, bus, etc.

 • Basisschool: Fiets
 • Middelbare school: Fiets
 • HBO: Bus/auto (laatste jaar was de bus duurder dan de auto, zonder studenten OV)

Wat voor schooltas gebruikte je?

 • Basisschool: merkloze rugtas voor de gym
 • Middelbare school: eerste jaar een dure paarse Kipling boekentas, tweede jaar een Nike rugzak, tussendoor nog wat andere merkloze tassen, gevolgd door de blauw/groene Eastpak tas die ik nog altijd veel gebruik.
 • HBO: laptoptassen. Eerst goedkope merkloze tassen, daarna een groene Golla rugzak en nu een rode Golla rugzak.

Welke beautyproducten zaten altijd in jouw schooltas?

Naast een berg Labello’s: niets.

Wat voor agenda had je vroeger?

 • Basisschool: GEEN.
 • Middelbare school: Diddle. Altijd Diddle. Och… Wat dacht ik toen toch???
 • HBO: Alles in de mobiele telefoon of op de laptop opgeslagen.

Wat is jouw grootste schoolblooper?

Een jongen vroeg aan me: “Wat gebeurd er als ik aan die drukknoopjes trek?” En voor ik het wist rukte hij de knoopjes in me hals los, waardoor de bovenkant van me topje losraakte en naar beneden viel… Ik droeg toen nog geen BH en gelukkig kon ik nog net alles vlug weer omhoog halen, maar het was wel even “awkward”!

Wat deed je als de les saai was?

Tekenen, of bij wiskunde: lastige (overduidelijk-voor-de-rekenmachine) sommen oplossen uit mijn hoofd in dezelfde tijd als de rest die wel een rekenmachine gebruikten.

Wie is jouw favoriete leraar en waarom?

Eh…? Hmm… Zo leuk vond ik ze allemaal niet… Jeetje…

 • Basisschool: hulpjuf Mieke.
 • Middelbare school: Die van filosofie… Och, hoe heet die ook alweer? Schnijders met zijn achternaam? Zoiets… Interessante oudere man met geweldige verhalen. Die ik in het eerste jaar voor geschiedenis had was ook geweldig, maar zijn naam weet ik helemaal niet meer. Of anders: Jos, die ik voor management & organisatie had. Hij kon echt als de beste lesgeven.
 • HBO: Thijs van Gerwen. Wat een prachtvent! Met zijn verhalen over “carnaval vieren met aidsnegertjes”. Ja, dat zal me nog lang bijblijven.

Vertel een leuk verhaaltje over iets wat je mee hebt gemaakt op school.

Op het HBO heb ik iemand leren kennen waar ik een lange relatie (naja, 5 jaar) mee heb gehad, maar dat is inmiddels ook al even voorbij.

Oh… Op de basisschool heb ik nog eens ooit een verslag opnieuw moeten maken, omdat de leraar het niet goedkeurde. Volgens hem bestond de DVD namelijk niet… Die kwam toen net op de markt in Nederland.

Wat ben je geworden nadat je school hebt afgemaakt?

Nog niet helemaal, maar: interaction designer.

 

Dat was de "My school story" tag, bedacht door Mascha (Beautygloss.nl) en haar stagiaire Shenyce. Ik vond hem erg leuk om te doen. Toch ben ik blij om van het verplichte onderwijs af te zijn. Ik ben erg leergierig, maar dat is niet zo met alle onderwerpen.