Quirinya's blog.

A+ A A-

AH Moestuintje: Thijmen de tijm

AH moestuintje.

Bij de Albert Heijn krijg je nu een klein kartonnetje mee met daarin een potje met potgrond en zaadjes. Om jouw eigen moestuintje mee te kunnen beginnen. Hartstikke leuk! Al vraag je het mij. Dus toen ik na wat boodschappen af te hebben gerekend bij de Albert Heijn de vraag kreeg of ik ook een potje voor mijn moestuintje wilde, zei ik volmondig: Ja! ^.^

Nu leek het mij leuk om mijn enige moestuinplantje onderdeel uit te laten maken van mijn blog. Zo kunnen jullie de ontwikkelingen met mij volgen. Zoals jullie wellicht al konden zien aan te titel, heeft mijn plantje een naam en dat heeft het om een reden, welke ik jullie ook zal vertellen.

Thijmen

Ok! Ik begin bij het begin. Nog voordat ik het moestuinplantje in handen kreeg. Ik was namelijk met een vriendin boodschappen gaan doen bij een Albert Heijn en zij had de dag ervoor al een moestuinplantje gekregen. Zij had diezelfde avond nog haar peterseliezaadjes gepland. Ik vond het een geweldig initiatief van de Albert Heijn en stond te popelen om ook een moestuinplantje te bemachtigen.

Toen we bij de kassa stonden af te rekenen, vroeg de jongen die achter de kassa zat of we er ook een moestuinpotje bij wilden. Waarop die vriendin van mij en ik volmondig en vrolijk “ja” antwoordden. Hij vroeg ons welke soort zaadjes we hoopten te krijgen. We beantwoordden zijn vraag met het antwoord dat we niet echt een voorkeur hadden en ze het liefste allemaal zouden hebben. Waarop ik vroeg wat dan zijn favoriet was, daarop antwoordde hij met een enorme glimlach: “Ik vind tijm het leukste, want die past goed bij mijn naam.” Waarna we zijn naambordje pas zagen… Hij heet Thijmen!

AH Moestuintje: hier openen.

Toen we vrolijk de winkel uitliepen zeiden we nog hoe toevallig het zou zijn als we dan daadwerkelijk zaadjes voor tijm zouden hebben gekregen. Eenmaal weer bij die vriendin thuis aangekomen spiekte ik eens voorzichtig in de verpakking (zonder het open te maken) en wat schetste mijn verbazing? Ik had tijmzaadjes gekregen! :D

De eerste stapjes

Toen ik eenmaal zelf thuis aankwam wilde ik maar wat graag mijn eerste moestuintje zaaien. Helaas was het al donker aan het worden en had ik mijzelf voorgenomen om toch liever tot de volgende ochtend te wachten. Dan is er meteen genoeg licht om mooie foto’s te schieten.

AH Moestuintje: open verpakking

De volgende ochtend opende ik dus de verpakking. Ik keek even wat er allemaal in zat en las de instructies door. Op de achterkant van het plantenkaartje kun je lezen wat de verwachte ontkiem- en oogsttijd is voor jouw plantje.

AH Moestuintje: inhoud turfpotje.

Op de andere zijde van het plantenkaartje kun je zelf bijhouden wat de werkelijke data zijn van het zaaien, ontkiemen en oogsten. Dan vind je nog een tablet met samengeperste en gedroogde potgrond in het turfpotje, samen met de zaadjes. Ik had verwacht dat de zaadjes in een zakje zouden komen, maar blijkbaar komen ze in een oplosbaar papiertje. Heel slim bedacht.

AH Moestuintje: toevoegingen klaargezet.

Volgens de instructies heb je 50ml kraanwater nodig en een schoteltje om het turfpotje op te zetten. Dit zet ik dus alvast klaar.

AH Moestuintje: instructies.

De eerste instructie is om je handen te wassen. Dit vond ik een beetje vreemd, gezien je zo met je handen het potgrond ging aanraken, maar ik deed het wel. Waarna ik meteen verder ging met stap twee: het potgrondtabletje op het schoteltje leggen om er losse potgrond van te kunnen maken.

Potgrond collage.

Voorzichtig begon ik wat van het kraanwater op het tabletje te gieten. Na enkele seconden zie je dag de tablet het water begint op te zuigen en begint te groeien. Best een grappig aanzicht. Voorzichtig giet ik beetje bij beetje meer water op de tablet Hiervoor moet je toch echt even geduld hebben, want de tablet neemt het water heel langzaam op. Na ongeveer één minuut is de tablet al niet meer terug te herkennen en na een minuut of drie is de tablet tot wel tien keer zijn eigen grootte gegroeid en kun je het gaan gebruiken als potgrond in het turfpotje.

Zaaien

AH Moestuintje: potgrond in het turfpotje.

Het overhevelen van het potgrond naar het turfpotje is een beetje een smerig klusje. Een kliederboel. Ik vulde het potje tot ongeveer een centimeter onder de rand met potgrond. Precies volgens de instructies.

AH Moestuintje: zaadmatje geplaatst op het potgrond.

Waarna ik het zaadmatje op de potgrond in het turfpotje legde. Ik kon meteen zien dat het papier van het zaadmatje zou oplossen, doordat het papier in rap tempo ieder beetje vocht in de potgrond tot zich nam.

AH Moestuintje: het zaadmatje bedekt met potgrond.

Vervolgens bedekte ik het matje losjes met wat potgrond dat nog overgebleven was. Ik hield nog wat potgrond over. Dit bracht ik naar buiten en stopte ik daar bij de aarde van een bloempot. Vervolgens waste ik het schoteltje af en plaatste het turfpotje erop. Nu moest ik alleen nog het plantenkaartje invullen en een geschikte plaats vinden om het schoteltje met turfpotje neer te zetten.

AH Moestuintje: zaaidatum genoteerd.

Zo, de zaaidatum heb ik op het plantenkaartje geschreven en het plantenkaartje is in het turfpotje gestoken.

AH Moestuintje: geplaatst in de keuken.

Even liep ik door het huis rond met het schoteltje in de hand. Op zoek naar de ideale plek om het schoteltje met turfpotje neer te zetten. Het moest volgens de instructies een lichte plaats worden, maar niet in de zon. Uiteindelijk viel de keuze op de keuken, waar het schoteltje met turfpotje nu dan ook staat.

Ik ben heel benieuwd hoe Thijmen de tijm het gaat doen en ik zal jullie dan ook zeker op de hoogte houden van de vorderingen die Thijmen de tijm doormaakt.