Quirinya's blog.

A+ A A-

Ideeën voor partyhapjes en drankjes

Mini pizzaatjes!

Binnenkort houd ik samen met een vriendin een gedeeld verjaardagsfeestje. Zij is namelijk op 2 april jarig en ikzelf op 6 april en op 5 april vieren we dat dan samen!

We willen het allebei simpel houden en we willen ook niet te veel mensen uitnodigen. Er is een lijst van ongeveer 30 namen ontstaan, maar de kans dat die lijst nog afneemt naar 20 is aanwezig. We hebben geen flauw idee of iedereen tijd en zin heeft om te komen.

Een tweede lijstje die we wilden opstellen was ook snel samengesteld: hapjes en drankjes!

Drankjes

Uiteraard zal er frisdrank aanwezig zijn, maar ook aan de alcoholische dranken wordt gedacht.

Wat ook absoluut aanwezig zal zijn is: BIER! Dat is iets wat voor de mannen (en sommige meiden) niet mag ontbreken. Er zijn altijd mensen die alle zoetigheid en mixjes niet zo kunnen waarderen, dus zorgen we voor ieder wat wils!

Naast  het bier gaat er ook voor mixdrank gezorgd worden. Maar niet alleen losse flessen met likeur, vodka en andere sterke dranken… Ook maken we voor onze gasten twee of drie welkomst-cocktails. Zeker één zonder alcohol, wel zo vriendelijk tegenover onze BOB’s.

Een concreet idee over welke cocktails of mixen we willen maken voor onze gasten, hebben we nog niet. Er is een groot aantal mixen dat wel iedereen beviel.

Onder de alcoholvrije drankjes vind je voornamelijk cocktails met sap en siroop. Dat ziet er in ieder geval wel erg lekker uit! Je kan veel populaire alcoholische cocktails ook zonder alcohol goed namaken. Met wat ananassap en kokossiroop kom je al snel in de buurt van een Piña Colada. Met wat sinaasappelsap en grenadine siroop creëer je een uiterst gemakkelijke alcoholvrije Tequila Sunrise. Voor de mensen die liever geen cocktail gemaakt van sap willen, kun je ook een alcoholvrije “Bounty cocktail” maken. Deze maak je met chocolademelk en kokossiroop en een toef slagroom erop.

Ook bij de alcoholische cocktails zullen we rekening houden met de inhoud. Met of zonder sap. Zo is koffie met amaretto en slagroom een favoriet. Ook is er nog een “Schwarzwalder Kirsch” versie die je kan maken met amaretto, maar deze bevat wel sap: chocolademelk (of koffie met chocolade siroop), amaretto, kersensap en wederom een toef slagroom.

De alcoholische cocktails worden later nog beslist. Ik heb een cocktail lexicon thuis liggen om echt cocktails uit na te maken. Voor de meeste cocktails hebben we wel ingrediënten in huis. Van sap, vers fruit en siroop, tot de benodigde sterke dranken.

Uit ervaring blijkt dat mensen een welkomstdrankje kunnen waarderen, maar later op de avond toch ook graag zelf willen kunnen experimenteren met het mixen van een eigen cocktail.

Hapjes

Het is een feest ter eren van twee verjaardag, dus vlaai en misschien ook taart mag zeker niet ontbreken! Welke we gaan halen of maken weten we nog niet. Er is op zo veel keus! Mini tompouces staan al wel op de lijst... Om je vingers bij af te likken, mmm!

Ook komen er enkele mensen al eerder op de dag, omdat ze van ver moeten komen. Om het al vroeg feestelijk te maken is er besloten om in plaats van groots avondeten te doen, juist allerlei hapjes klaar te maken. Zo is het niet te veel en wat niet op gaat, kan ’s avonds nog op tafel worden gezet voor de rest van de gasten.

Het hoofdgerecht waar we het snel over eens waren om te maken als avondeten is: zelfgemaakte sushi. Dit idee kwam van een goede vriendin en tevens opleidingsgenootje. Zij had ook op haar verjaardag sushi klaargemaakt en iedereen vond het lekker.

Naar aanleiding daarvan besloot ik dan ook om een sushi maker te kopen bij de Action. De “Perfect Roll Sushi Maker” van Leifheit was daar toevallig te koop en ik moest hem direct hebben toen ik daar achter kwam. Ik heb er nog maar één keer echte sushi mee gemaakt, maar spoedig volgt dus de tweede keer. Net als die vriendin van me deed, ga ik ook sushi met zowel vis, als vlees en fruit maken. Rekening houden met iedereen!

Met dit apparaat kan ik ook nog iets anders maken wat ik al meerdere malen met succes heb uitgevoerd: wraprolletjes! Een simpel hapje dat veel mogelijkheden biedt voor inhoud en verschillende smaken.

Wat al eens eerder een geslaagde combinatie was om klaar te maken bij de wraprolletjes, was: gefrituurde gepaneerde kip. Wat ik nu ook weer graag zou willen klaarmaken. Het is een recept van mijn broertje. Dit vergt wel wat werk, maar ik ken mijn broertje… Hij zal ongetwijfeld willen helpen en het willen klaarmaken voor ons allemaal. Op diezelfde wijze kan ook gepaneerde groente klaargemaakt worden. In olie gefrituurde broccoli met een paneerlaagje is erg lekker en oogt ook best feestelijk.

Met zo veel op het menu kunnen mijn ouders ook nog gewoon mee-eten en dan is het maar goed dat er naast sushi ook nog andere hapjes zijn. Anders werd er eentje niet erg vrolijk… Hè, pap? ;) Haha!

Voor later op de avond willen we nog enkele andere hapjes verzorgen. De welbekende “bittergarnituur” zal wellicht van de partij zijn, maar ons echte eigen idee was: pizzahapjes. Zoiets als de “Piccolini’s” van Dr. Oetker. Nu zijn er in allerlei supermarkten soortgelijke hapjes terug te vinden, maar misschien is het ook wel een leuk idee om ze zelf te maken? Zo heel moeilijk is het niet en ze hoeven maar even in de oven te staan. Mij lijkt het leuk! Gewoon in de ochtend er al aan beginnen. Pizzadeeg kun je kant-en-klaar kopen (waarom zou ik het mijzelf moeilijk maken?) en meestal zit er ook al een potje tomatensaus bij. Nu schat ik in twee verpakkingen pizzadeeg nodig te hebben, goed plat maken en in stukken van ongeveer 7cmx7cm verdelen. De randjes een beetje opkrullen en het oppervlak bestrijken met saus. Als saus pak ik de bijgeleverde tomatensaus, maar voor sommige pizzaatjes gebruik ik barbecuesaus (een persoonlijke favoriet). Op de saus komt dan de topping. Net als er verschillende sauzen zijn, zullen er ook verschillende toppings zijn. We combineren enkele ingrediënten om voor iedereen een pizzaatje te kunnen maken die in de smaak zal vallen. Denk aan: kipreepjes, hamblokjes, salami (of soortgelijk vlees), pizzakaas, mozzarella, kerstomaatjes, stukjes paprika en ui. Ben ik nog iets vergeten?

Voor chips wordt uiteraard ook nog gezorgd. Nu ken ik nogal wat mensen die wel houden van Bugles en Dorito’s en om die bakken chips helemaal tot zijn recht te laten komen komt er nog iets op tafel van mijzelf: zelfgemaakte dip. Je zoekt wat kruiden bij elkaar en mengt deze met wat saus. En laten we nu net een potje tomatensaus van de pizzaatjes over te hebben! Ideaal om dip van te maken. Verder maak je nog dip met mayonaise en misschien ook curry of chilisaus. Mix een beetje en proef even wat lekker smaakt.

Tip: als je niet wil dat je saus snel waterig wordt, pak dan gevriesdroogde kruiden in plaats van verse kruiden waar het vocht nog in zit.

Hopelijk wordt het hiermee een geslaagd feestje! Vast wel, toch? :D