Quirinya's blog.

A+ A A-

Cocktails voor het feestje

Cocktail collage.

We hebben gekozen! Het worden vier verschillende cocktails, waarvan eentje alcohol vrij zal zijn.

Om de variatie er duidelijk in te houden, hebben we er voor gekozen om de smaken van de cocktails ver uit elkaar te laten liggen. We hebben twee fris en fruitige cocktails met beide een volledig andere samenstelling. Dan nog zoet en romig in twee varianten die ver van elkaar af qua smaak.

Alcoholvrije Piña Colada (of Coconut Kiss)

Piña Colada.

Foto: Science of Drink

Deze alcoholvrije cocktail heb ik zelf al eens per ongeluk klaargemaakt voor de gasten die doorgaans op zaterdagavond langs komen voor de “zaterdagavond party”. Ik had geen idee dat het een echte cocktail was en was dan ook blij verrast dat hij bij veel mensen in de smaak viel. Zelfs iemand die geen ananas lust, lustte deze cocktail wel door de harmonie tussen alle smaken.

De alcoholvrije Piña Colada is de makkelijkste om te maken. In plaats van vloeibare room, gebruik ik voor de smaak slagroom als topping, dan kunnen mensen zelf beslissen of ze het door het fruit willen roeren of liever apart houden. Daarmee is de ingrediëntenlijst als volgt:

 • Slagroom
 • Kokossiroop
 • Ananassap

Je mixt de ananassap (14cl) en kokossiroop (1cl) door elkaar in de shaker met wat gebroken ijs. Daarna schenk je het in een glas en voeg je twee ijsklonten toe. Voeg nu nog een flinke toef slagroom toe als topping, rietje erin en voila!

Wil je wel een alcoholische Piña Colada? Voeg dan een flinke scheut (van 4cl) toe aan de ananassap en het kokossiroop voor het shaken.

Om nu van deze Piña Colada een Coconut Kiss te maken, hebben we één extra ingrediënt nodig: Kersensap.

De Coconut Kiss heeft dezelfde bereidingswijze als de alcoholvrije Piña Colada. Mix de Ananassap (14cl), het kokossiroop (1cl) en de kersensap (2cl) door elkaar in de shaker met wat gebroken ijs. Schenk de mix in een glas en voeg twee ijsklonten toe. Voeg nu nog een flinke toef slagroom toe als topping, rietje erin en genieten maar!

Asta Flip

Asta Flip.

Dit was voor mij een grote onbekende, maar we hadden alle ingrediënten al in huis, dus waarom niet gewoon proberen? :D Deze cocktail is door alle citrusvruchtensappen erg fruitig fris, maar ook een tikkeltje zuur. Door de amaretto en blue curaçao wordt de cocktail zoeter. Heerlijk voor in de zomer!

Wat je nodig hebt om de Asta Flip te maken:

 • Amaretto
 • Blue curaçao
 • Citroensap
 • Sinasappelsap

Doe alle ingrediënten in een shaker met wat gebroken ijs. Schenk het vervolgens in een glas met één of twee ijsblokjes. Rietje erin en de cocktail is al klaar!

Mojito

Mojito.

Ah! De welbekende mojito! Bijna iedereen heeft dit drankje al wel eens geprobeerd en van velen is dit dan ook een drankje die ze zeker wel lusten op een zomers feestje. Het is een fris en fruitig drankje, maar ook krachtig van smaak en niet extreem zoet. Je vind deze drank al gauw kant en klaar in de winkel, maar de smaak en beleving daarvan kan absoluut niet tippen aan een echte zelf gemixte mojito. Om de mojito heb je meer nodig dan sap en drank, namelijk:

 • Verse munt
 • Limoensap
 • Gouden rum
 • Bruine basterdsuiker
 • Mineraalwater.

Om de mojito te maken, doe je wat muntbladeren, limoensap (1cl) en gouden rum (5cl) in een glas. Stamp nu een paar keer (niet te vaak!) met een stamper op de muntbladeren. Voeg daarna een eetlepel bruine basterdsuiker toe, gevolgd door gebroken ijs. Giet nu over het geheel wat mineraalwater om het glas te vullen en roer het geheel een keer om. Een extra takje munt erbij en een rietje en heerlijk genieten maar!

Bounty

White bounty.

Alle voorgaande dranken waren behoorlijk fruitig en daarom hebben we ook nog een zeer zachte en romige tegenhanger: de Bounty.

Net als de reep snoep met chocolade en stukjes kokos (Mjammmmm) is deze cocktail ook een vloeibaar snoepje. De ingrediënten zullen je voor een deel dan ook wel bekend in de oren klinken:

 • Bruine cacaolikeur
 • Amaretto
 • Slagroom
 • Melk
 • Kokossiroop

Doe de bruine cacaolikeur (2cl) en de amaretto (3cl) als alcoholische dranken in de shaker. Voeg er melk (2cl) en kokossiroop (1cl) aan toe en voeg ten slotte nog wat gebroken ijs toe. Shake it, baby! Giet dit vervolgens in een glas met een suikerrand en een rietje, zonder het ijs mee over te gieten in het glas.

Om er onze eigen verrassende draai aan te geven, willen we juist gewone ijsklonten van water vermijden. Je wilt dan ook absoluut niet dat deze romige cocktail verwaterd. Nee, wat wij je brengen is veel lekkerder: ijsklonten van koffie! Ingevroren verse koffie.

Veel werk… en dat naast alle andere hapjes! Maar het wordt vast een knalfuif! ^.^