Quirinya's blog.

A+ A A-

Kleine, maar oh zo handige trucjes - Deel I

Tips & trucs Mailto

Misschien ken je het wel? Je wilt iemand een mail sturen en vindt zijn of haar "link" om naar toe te mailen. Je klikt erop en... MS Outlook begint zich te openen... -.-

Wellicht geldt dit niet voor iedereen, er zijn immers mensen die wel MS Outlook gebruiken, maar ik kan mij indenken dat mede-Gmail-gebruikers dit punt van frustratie herkennen. Tegelijk voel ik me een beetje suf dat ik er niet eerder achter was gekomen dat dit makkelijker op te lossen is. Zou niet mogen als ICT'er. :$

Zo zijn er nog wel meer kleine dingen waar je graag een oplossing voor zou hebben. Vandaag geef ik wat oplossingen voor frustratiepuntjes, waar wellicht niet iedereen al vanaf wist.

Mailto: Gmail

Ben je een Gmail gebruiker en wil je graag dat een mail-link ook direct met gmail beantwoord kan worden? Dan heb ik hier een snelle oplossing voor je! :) (Notitie: dit is vooral voor PC/Laptop gebruikers die geen apart mail-programma gebruiken. Smartphones en tablets handelen dit doorgaans altijd goed af.)

Snap je niet helemaal wat ik bedoel? Nou... Soms kom je een link tegen met iemands e-mail adres daarin. Vaak in een contactformulier op een website. Kan zeker handig zijn om iemand achter een website te bereiken. Maar wanneer je dan op die link klikt, zal je computer op zoek gaan naar een programma om een mail mee op te stellen naar het e-mailadres dat gekoppeld is aan de link. Denk hierbij aan programma's als "MS Outlook" en "Mozilla Thunderbird". Maar als je die programma's niet werkelijk gebruikt of gekoppeld hebt aan je gebruikelijke e-mailadres, heb je daar helemaal niets aan. Gelukkig zijn er in de meest gebruikte browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari) wel oplossingen voor bedacht. Zoals het kopje boven dit stuk al aangaf, richt ik mij hier tot Gmail gebruikers.

Nou kan ik heel flauw de link hier plaatsen waar ik zelf de informatie vond, maar... ik kan jullie ook de link besparen (en het meteen naar het Nederlands vertalen voor wie dat prettig vindt) en een brave interaction designer zijn. Een extra klik is namelijk altijd een klik te veel. ;) Daarnaast houd ik je nog graag even op mijn blog. ^.^ Hihi!

Google Chrome

Open je Gmail in de Chrome browser en kijk vervolgens naar de adresbalk van de browser. Aan de rechterkant van de adresbalk, links van het "bladwijzer-sterretje" staat nu een extra icoontje. Het lijkt op twee ruitjes die in elkaar geschoven zijn. Op dit icoontje kan je klikken.

Chrome browser, mailto: Gmail

Klik erop, selecteer "Toestaan" en klik op "Klaar". Klaar!

Nou kan het voorkomen dat je het icoontje niet ziet. Geen zorgen, ook dan is het nog op te lossen!

Andere manier om mailto in te stellen.

Ga naar de instellingen van je Chrome browser (menuknop rechtsboven in de hoek -> Instellingen)

Zoek daar naar het kopje "Privacy". Hiervoor moet je de "Geavanceerde instellingen weergeven...". Klik recht onder dit kopje op de knop "Instellingen voor inhoud...". Een nieuw scherm opent nu.

Scroll in het nieuwe scherm naar het kopje "Handlers" en klik daaronder op de knop "Handlers beheren...". Er opent wederom een nieuw scherm.

In dit laatste nieuwe scherm klik je op de dropdown box onder "Site" en kies je voor Gmail (of mail.google.com). Je bent nu klaar en kan alle schermen afsluiten door een paar keer op "Klaar" te klikken.

Mozilla Firefox

In Firefox kun je met een paar snelle stappen instellen welk mailprogramma er gebruikt worden wanneer je een "mailto link" gebruikt. Voor dit voorbeeld gebruik ik de nieuwste versie van Firefox (32.0.3).

Opties in Firefox 32.0.3

Niet heel erg anders dan in Google Chrome, heeft Firefox tegenwoordig ook een menuknop in de rechter bovenhoek. Firefox gebruikt hierin dan wel weer iconen, in plaats van enkel tekst. Klik in dit menu op de knop "Opties".

Mailto optie in Firefox

Het scherm "Opties" is nu open en zoek daar naar het tabblad "Toepassingen". In mijn geval was dit het eerste tabblad dat open stond. In het tabblad "Toepassingen" zoek je het Inhoudstype: mailto. Verander rechts van mailto de actie naar "Gmail gebruiken".

En je bent klaar!

Internet Explorer

Ok... Ik zal eerlijk zijn met jullie: deze optie leg ik uiterst beknopt uit. Internet Explorer is in veel gevallen niet verstandig om te gebruiken en ik zou dan ook iedereen die het nog gebruikt willen aanraden om een andere browser te nemen (indien mogelijk).

Om Gmail te kunnen gebruiken bij een "mailto-link" in Internet Explorer, moet je de Google Toolbar downloaden. Ja... Hè... Getsie... Een toolbar. Helaas is dit echt de enige optie.

Als je de toolbar hebt geinstalleerd volg je de volgende stappen: Toolbar opties -> General tabblad -> kopje: Web-browsing tools -> Selecteer hier de optie: Use Gmail for "Mail To" links.

Safari/Opera

Hm... Mja... Deze browser gebruik ik niet. Toch wil ik voor de goede orde ook even benoemen wat je nodig hebt om in deze browser ook je mailto-link naar Gmail te laten verwijzen.

Volg de instructies op deze pagina om een mailto-extensie te installeren voor je browser.

Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, open je de opties bij de extensie. Daarin selecteer je simpelweg "Gmail" van de lijst en daarna herstart je jouw browser. Klaar!

Credits: How to Set Gmail as Your Browser's Defailt Email Client - Pamela Vaughan

Dubbele enter Microsoft Office Word

Ken je dit? Je begint met een nieuwe, blanco pagina in MS Word en na je eerste regel duw je op enter... Meteen slaat het programma een hele regel over en gaat ervan uit dat je begint aan een nieuwe paragraaf. Ja... Eh... Mag ik dat alsjeblieft even zelf bepalen?

Gelukkig kan dit wel, en nog best snel en makkelijk ook! Nee, nee... Ik bedoel nu niet: "je kan de tweede stijl (geen afstand) aantikken bij iedere opstart", maar een echte oplossing. Een oplossing die blijft, ook wanneer je MS Word opnieuw opstart. Hier is hoe je dat doet:

Office 2007/2010

  1. Je opent MS Word. (Logisch, xD toch?)
  2. Zorg ervoor dat je op het tabblad "Start" (of in het Engels: Home) staat. (Notitie: je ziet de tabbladen wanneer je een bestaand of leeg document hebt geopend.)
  3. Aan de rechterkant van dit tabblad vind je het onderdeel "Stijlen" (of in het Engels: Styles) en aan de rechterkant van dit onderdeel staat "Stijl wijzigen" (of in het Engels: Change Styles). Klik hierop en een klein menuutje komt tevoorschijn.
  4. In het menu van "Stijl wijzigen" kies je voor "Alinea-afstand" (of in het Engels: Paragraph Spacing) en vervolgens "Geen alinea-afstand" (of in het Engels: No Paragraph Space).
  5. Klik vervolgens in het menu van "Stijl wijzigen" op: "Als standaard instellen" (of in het Engels: Set As Default).

Office 2013

In deze nieuwste versie van Word is het wat verder weggestopt. Geen idee waarom, maar flauw is het wel van Microsoft. Uiteindelijk vinden we de optie toch wel! (Notitie: deze manier werkt in 2007 en 2010 ook.)

  1. Je opent MS Word.
  2. Zorg ervoor dat je op het tabblad "Start" (of in het Engels: Home) staat. (Notitie: je ziet de tabbladen wanneer je een bestaand of leeg document hebt geopend.)
  3. Aan de rechterkant van dit tabblad vind je het onderdeel "Stijlen" (of in het Engels: Styles). Klik met je rechter muisknop op de stijl "Standaard" (of in het Engels: Normal) en klik op "Wijzigen" (of in het Engels: Modify Style). Een nieuw scherm ("Stijl wijzigen") opent nu.
  4. In het nieuwe scherm, klik op de knop "Opmaak" (of in het Engels: Format) linksonder in de hoek. En selecteer "Alinea..." (of in het Engels: Paragraph...), wat wederom een nieuw scherm doet openen. In dit nieuwe scherm zoek je naar het kopje "Afstand" en vinkt daarbij de optie "Geen witruimte toevoegen tussen alinea's met dezelfde stijl" aan. (Of in het Engels: Spacing -> Don't add space between paragraphs of the same style)
  5. Voordat je het scherm "Stijl wijzigen" afsluit...! Vink linksonder even "Nieuwe documenten op basis van deze sjabloon" aan. (of in het Engels: New documents based on this template) Hierdoor zal ieder nieuw document in de toekomst geen extra enter meer hebben. Nu mag je op "OK" klikken om het scherm te sluiten.

Simpel genoeg, toch? :)

Ik zal binnenkort nog een blogpost maken met daarin soortgelijke trucjes. Zo heb ik er nog eentje in gedachten over Photoshop. Mocht je zelf met een klein frustratiepuntje zitten dat enigszins te maken heeft met de gebruikersomgeving van een programma, laat het me dan weten! Dan zal ik proberen een oplossing te verzinnen en die te delen in een blogpost. Als jij je eraan stoort, ben je vast niet de enige! ;)