Quirinya's blog.

A+ A A-

Linkshandig zijn

Linkshandig.

In enkele andere blogposts had ik het al eens verteld: ik ben linkshandig.

Niet erg... In tegenstelling! Ik vind het juist leuk!

Als rechtshandige leer je voornamelijk nieuwe vaardigheden aan die gebaseerd zijn op het verbeteren van de rechtshandige motoriek. Nu maken linkshandigen daar gretig gebruik van om zo beter met beide handen te kunnen werken.

Handig, om met beide handen veel te kunnen. Toch zijn er ook nadelen aan linkshandig zijn.

Doordat het grootste deel van de wereld rechtshandig is, zijn bijna alle dingen en handelingen gebaseerd op rechtshandig gebruik. Zelfs het netjes "aan-elkaar-schrijven" is gebaseerd op een rechtshandig geschrift.

Toen ik klein was en ik mijn eigen naam leerde schrijven thuis, kreeg ik vaak de opmerking: "Je schrijft op z'n Chinees!" Mijn moeder bedoelde daarmee dat ik mijn naam achterstevoren, letterlijk van rechts naar links, overschreef als zij voor had gedaan hoe het moest. Tja, dat voelde voor mij dan ook natuurlijk aan om te doen.

Linkshandige kantoorartikelen

Scharen voor linkshandigen.

En wat dacht je van het knippen met een schaar? Veel scharen tegenwoordig zijn speciaal ontworpen om ergonomisch in de hand te liggen... Maar dan wel de rechter hand. Hierdoor zijn deze scharen een verschrikking om te gebruiken als linkshandige.

Maar wat dacht je van een liniaal? Hier stond ik zelf nooit bij stil, ook al ergerde ik mij soms wel: de getallen lopen altijd van links naar rechts opgeteld op een liniaal. Voor een rechtshandige maakt dit niet uit. Zij zien altijd tot aan waar zij een lijn trekken, maar een linkshandige moet altijd "vanaf het eindpunt" zijn lijn trekken naar de nul toe. Nu had ik nooit moeite met wat rekenwerk en begon ik met mijn lijn gewoon aan het einde (meestal dus vanaf 30cm). Pas een paar jaar geleden besefte ik mij dat een liniaal gewoon irritant is voor een linkshandige.

Recentelijk nog heb ik een linkshandige puntenslijper gekocht. Ja, heus! Ook dat bestaat inmiddels. Hij past precies bij mijn potloodpen voor linkshandigen van Stabilo, maar kan ook gewone en dikke potloden slijpen.

Schrijven

Net als de Stabilo potloodpen heb ik al wel meer linkshandige pennen gehad. Uiteindelijk verkies ik toch vaak een potlood boven een pen. Een potlood kan namelijk nooit haperen (ongelijk inkt afgeven) wanneer je "duwend" moet schrijven. Een linkshandige die van links naar rechts moet schrijven, duwt de pen namelijk voorwaarts naar rechts, in plaats van naar rechts te slepen zoals een rechtshandige.

Meestal lost een linkshandige het "duwend schrijven" op, door het blad waarop hij of zij gaat schrijven 90 graden te draaien, of door bovenhands of onderhands te schrijven (arm boven of onder de regel plaatsen). Ik geef persoonlijk de voorkeur aan het draaien van het blad waarop ik ga schrijven. Hierdoor heb ik mijzelf kunnen aanleren om (ook zonder belijning) recht en gelijkmatig te schrijven. Recht en gelijkmatig schrijven is namelijk iets wat veel linkshandigen wordt verweten dat ze niet goed zouden kunnen. Als ze namelijk op "normale wijze" schrijven, zien ze niet wat en hoe ze geschreven hebben, wanneer hun hand over de tekst glijdt. Hierdoor kan het geschreven stuk scheef of met letters van ongelijke grootte lopen. Door het blad te draaien, onderhands of bovenhands te schrijven, kan dit dus voorkomen worden en is een slecht handschrift dus absoluut niet nodig.

Overige dingen

Eten & drinken

Buiten kantoorartikelen om kun je ook nog denken aan andere artikelen die beter passen bij een rechtshandige. Een mok met oor en opdruk bijvoorbeeld. Vaak is de mok maar eenzijdig bedrukt en je kan wel raden welke zijde bedrukt is. Of wat dacht je van kinderbestek met een schuine lepel om "makkelijker" soep en dergelijke te kunnen eten? Ook het setje dat ik ooit van familie kreeg, was dus niet geschikt voor mij en is uiteindelijk gauw doorgegeven aan mijn broertje. Een plastic vorkje met snijvlakje, die je vaak bij een snack in de snackbar kan vinden, is ook gemaakt voor rechtshandigen. Dit is te omzeilen door het vorkje van je af te houden wanneer je wilt snijden, maar ideaal is anders.

Dan is er nog de standaard voor het "tafeldekken". In duurdere restaurants dekken ze de tafel exact volgens de etiquette. Vorken links, messen en lepels rechts. In goedkopere restaurants willen ze het bestek nog wel eens in een envelop aan de rechterzijde van je bord neerleggen, dan moet je sowieso moeite doen om het zelf goed te leggen. Ook het dekken van de tafel is gericht op rechtshandigen. Niet heel erg... Op de lepel na, eet ik namelijk exact hetzelfde met het bestek als een rechtshandige. Bij het smeren van het brood ben ik dan echter weer vreemd: dit geschiedt met links. Ik ken meer linkshandigen die het zo doen, maar ook eentje die het hele bestek omdraait en de vork rechtshandig vasthoudt. Tja, het is een voorkeur die je van kinds af aan gebruikt en eigenlijk nooit meer wijzigt. Enige glazen op tafel doe ik overigens wel even verplaatsen naar de linker zijde, zodra deze is ingegoten. Aan de rechter zijde ben ik bang dat ik het eerder zou omstoten (gebaseerd op niets) en ik pak het glas toch met links op. Wanneer het glas opnieuw gevuld zou worden, zet ik het voor de ober vaak terug aan de rechterzijde, zodat hij of zij niet in de war raakt wiens glas hij moet bijschenken.

Computermuis

Computer muizen zijn normaal ook alleen gemaakt voor rechtshandig gebruik. Nu is dat voor mij geen probleem... Ik ben opgegroeid met rechtshandig gebruik maken van de muis. Mijn vader deed heel in het begin met onze eerste computer nog ontzettend zijn best om de muis voor mij om te zetten, zodat ik linkshandig kon muizen, maar ik vond eigenlijk al meteen vanaf het eerste moment het rechtshandig gebruiken van de muis net zo prettig. Ik wissel overigens soms wel af! Als mijn muisarm (tja, ben ermee aangemaakt) begint op te spelen, ga ik gewoon verder met linkshandig muizen. Hiervoor zet ik niets om op de computer, maar verleg ik enkel mijn muis. Dat volstaat prima.

Bureau

Dan nog iets wat op dit moment ook wel speelt voor mij: ik ben op zoek naar een nieuw bureau, waarbij de lades aan de linkerkant kunnen staan. Nu heeft dit op zich totaal niets te maken met het feit dat ik linkshandig ben, maar in mijn kamer moet ik aan de rechterkant van mijn bureau niets hebben zitten, om mijn bureaustoel kwijt te kunnen. Maar wat denk je? Veruit de meeste bureaus waar een vast ladeblok of kastje aan zit, heeft dat aan de rechterkant zitten. Ja, er zijn uitzonderingen en een enkele zaak verkoopt een variant met het kastje links of rechts naar keuze. Toch komt ook hier weer om de hoek kijken dat de indeling van de meeste bureau's gemaakt is voor rechtshandigen. Bizar, maar in mijn geval - waar nu de linkshandigheid even niet speelt - toch ontzettend frustrerend.

Zo zijn er vast nog meer dingen waar ik als linkshandige bijna dagelijks tegenaan loop, maar voor nu laat ik het hier even bij. Herken je hier iets in als linkshandige of zijn er dingen omschreven waar je als rechtshandige nog nooit aan gedacht had? Laat het weten in de comments! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. :)