Quirinya's blog.

A+ A A-

Sparen voor een uitzet

Uitzet-collage.

Je bent je tienerjaren zo ongeveer voorbij en je begint steeds meer voor jezelf te zorgen en eigenzinnige dingen te doen. Ook wil je steeds meer spulletjes voor jezelf verzamelen en kopen.

Over uit huis gaan denk je wel eens na en misschien is het nog niet helemaal tijd, maar je begint je wel te bedenken wat je graag zou willen hebben als je eenmaal uit huis bent.

Tijd om je uitzet samen te gaan stellen!

Je uitzet samenstellen is niet iets wat je in een week tijd doet. Zo ongeveer vanaf je 16e begin je al met kleine dingen te verzamelen. Dingen die je net van jouw eerste zakcentjes van je bijbaantje kan betalen. Handdoeken en washandjes, drinkglazen van de kermis, noem het maar op.

Het is wel handig om in de gaten te houden wat je nu eigenlijk alvast wil gaan verzamelen en om bij te houden wat je al hebt verzameld. Het is niet bepaald handig om wel 100 washandjes te hebben, maar niet één bord om van te eten.

Mijn eigen uitzet

Ik ben zelf al jaren aan het sparen voor mijn uitzet, maar nog redelijk kleinschalig. Het begon voor mij met wat theedoeken in een webshop, die mij erg leuk leken om te hebben voor wanneer ik dan ooit eens het huis uit ga. Dit moment kwam voor mij pas op mijn 19e. Erg laat, ja! Ik heb mij er nooit druk om gemaakt, maar vanaf dat moment begon ik er plezier in te krijgen om langzaam wat kleine dingen voor mijzelf te sparen.

Kast vol met uitzetspullen.

Wat ik tot nu toe (in de afgelopen 5 jaren dus) heb verzameld, ligt in een kast in de garage. Het is nog niet erg veel, maar dat hoeft ook niet. Zo lang er geen haast bij is om uit huis te gaan, neem ik ook de tijd om de spullen te vinden die ik wil hebben voor later. Ik zie mijzelf niet bepaald de hele IKEA leegkopen zodra ik eenmaal zeker weet wanneer ik uit huis ga (ook omdat ik dan gek zou worden van “o mijn god, alles is van IKEA”, haha).

De spullen die ik heb verzameld zijn keuzes geweest die gewoon op dat moment goed uitkwamen. Zoals een hoop punten over hebben op de kermis en geen flauw idee hebben wat je ervan moet uitkiezen. Maar ik heb ook zeker zelf wat spullen gekocht die ik gewoon echt wilde hebben op dat moment. Dat kan gewoon een algemeen product zijn geweest uit de winkel tijdens het shoppen met een vriendin, maar het kan ook een aanbieding zijn geweest die ik gewoon niet kon laten liggen!

Keukenspullen

Ovenschaal en Fissler pannen.

Tussen de keuken-/kookspullen zitten mijn glazen ovenschalen die ik heb uitgekozen op de kermis bij de “Nieuwe Levenskracht” kraam. Haha, ja echt. Daarnaast heb ik ook twee pannen van Fissler. De pannen zouden afgekeurde pannen zijn, maar er is ook bevestigd dat er, op een gravure na, niets mis mee is. Het was een te mooie aanbieding om te laten liggen.

Theedoeken in mijn uitzet.

Naast die twee spullen om mee te koken, heb ik ook nog een doos vol met iets voor na het koken: theedoeken. Mijn allereerste aankoop voor mijn uitzet. Deze theedoeken komen van een webshop. Ze waren ontzettend prijzig voor wat theedoeken! Maar goed, ik vond ze leuk, ik had het geld, dus ze moesten er komen en nu liggen ze al jaren in een doos in de kast... Boven op diezelfde kast staan ook nog drie voorraad blikken, wat eigenlijk niets meer zijn dan lege verpakkingen van wafelrolletjes.

Eetkamerspullen

Kopjes en glazen, etc.

Iets wat denk ik iedereen erg snel al gaat verzamelen zijn glazen om uit te drinken. Zo heb ik een setje van zes Hello Kitty glazen, dan nog drie sapglazen met een Hello Kitty opdruk. Ander drinkgerei dat in de kast staat, bestaat uit kopjes. Vier kleine espresso kopjes, waarvan steeds setjes van twee in de kleuren: blauw en paars. Dan nog vier koffiekoppen met daarop een soort door-Twitter-geïnspireerde vogeltjes in allerlei kleuren. Voor de chocomel heb ik een tweetal grote koppen met gezellige opdruk, van de Aldi en tweetal HEMA koppen met "Takkie" erop. Deze vier grote koppen waren een impuls aankoop, maar absoluut niet eentje waar ik spijt van heb.

Serviesgoed, bestek en peper/zoutmolen.

Naast het drinkgerei heb ik ook nog een serviesset. Dit serviesset bestaat uit 6 ontbijtborden, 6 dinerborden en 6 kommen. Ze zijn niet spierwit van kleur, maar een beetje off-white. Bij dat servies mag dan natuurlijk het bestek niet ontbreken. Het bestek had ik overigens al veel eerder gekocht toen ik het toevallig tegen kwam bij de Blokker en het echt mooi vond. En dat ik bestek mooi vind is best zeldzaam, want hierin ben ik nogal kieskeurig. Ik wil daarbij geen extra randje zien, of te rond of te korte tandjes aan de vork, noem het maar op. (Wat ben ik toch een zeur… haha!)

De peper- en zoutmolen komt van de kermis. Ik vond hem meteen leuk en ben er erg blij mee.

Rosendahl Grand Cru glazen en karaf.

Naast deze basale en niet-zulke-dure spullen heeft mijn moeder ook nog een kleine toevoeging aan mijn kleine collectie gedaan. Een toevoeging waar ik maar wat blij mee ben! Van haar kreeg ik namelijk haar twee Rosendahl sets. Een set van twee kleine glazen en een karaf en een set van vier grotere waterglazen. Allemaal van dezelfde serie: Grand Cru. Heel erg luxe en ik vind het design ervan erg mooi.

Andere spullen

Limited edition IKEA Billy kast.

Ik ga uiteraard nog veel meer verzamelen, maar grote dingen zoals tafels, stoelen, bankstellen en kasten komen later wel eens. Al heb ik wel al één Billy kast van de IKEA gekocht! :o Ja, :x toch wel een IKEA product. Dit was een heuse impulsaankoop, vanwege de afbeeldingen op de kast. Ondanks dat ik weinig nut had voor de kast toen ik hem kocht, stond hij in no time gevuld buiten de deur van mijn kamer.

Ik ben benieuwd wat ik verder nog tegen ga komen dat ik graag zou willen hebben. Maar zodra ik een noemenswaardige aankoop doe, zal ik jullie op de hoogte brengen van de nieuwe aanvulling van mijn uitzet!